Film

Scurtmetraje românești remarcabile la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte

Grădina Botanică din București se transformă, sâmbătă, pe 28 iunie, în cinema outdoor și se pregătește pentru cel mai mare picnic nocturn din capitală.

Shorts-Up-2014Nu orice fel de picnic, ci unul cu scurtmetraje premiate la marile festivaluri ale lumii, povești cinematografice care vor pune la încercare imaginația cinefililor bucureșteni între orele 21.00 si 5.00.
Ca în fiecare an, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte aduce în atenția publicului şi cele mai noi producții cinematografice scurte realizate de tinerii regizori români. Secțiunea specială “Romanian Shorts UP” include scurtmetraje autohtone care vor fi proiectate spre dimineață, după filmele din competiția ShortsUP Audience Award.
Scurtmetrajul lui Radu Jude, Trece și prin perete (România, 2014), ajunge la ShortsUP după ce în primăvară a primit Mentiunea Specială Quinzaine des Realisateurs la Festivalul de Film la Cannes. Purtând amprenta stilului deja consacrat al lui Jude, filmul prezintă o adaptare îndrăzneață după povestirea “În magazie”, de A. P. Cehov. O poveste sincerăși emoționantă care surprinde spaima unei fetițe ce trebuie sădoarmă la bunicul ei, după ce află ca în apartamentul vecin a murit cineva.
Cât de mult poți să aștepți să-ți împlinești un vis? Uneori si o viață întreagă, niciodata nu e prea târziu să-l pui în aplicare. De aici pornește povestea din Jazz (România, 2014), scurtmetrajul de debut al lui Mircea Ibadof, o drama care te tine cu sufletul la gură si care-l are în rol principal pe actorul Constantin Cojocaru. Scurtmetrajul a fost prezentat anul acesta la festivalul de la Cannes în cadrul Short Film Corner și va fi văzut în premieră de publicul bucureștean la Noaptea Lungă.
Umorul “Made în România” e bine reprezentat în Ela, Panda si Madam (r. Andrei Rautu, România, 2013), o comedie de râsu” plânsu” în care o tânără corporatistă trebuie să-și ducă bunica la mare și să se întoarcă la timp în București pentru a nu-și pierde jobul — o misiune aproape imposibilă, mai ales că simpatica bunică are planuri de vacanță pe care nu le poate duce singură până la capăt.
Sectiunea” Romanian Shorts UP” prezintă o selectie de filme scurte românesti valoroase, difuzate în afara competitiei ShortsUP Audience Award. Filmul Iuliei Rugină, Să mori de dragoste ranita (România, 2014), premiat la TIFF 2014, este singurul scurtmetraj românesc aflat în cursa pentru premiul publicului la Noaptea Lungă. Mai multe despre competitia ShortsUP Audience Award.
A şasea editie Noaptea Lungă a Filmelor Scurte se desfășoară sub forma unui picnic cinematografic nocturn. Spectatorii sunt sfătuiți să vină” înarmați” cu pături de picnic pentru a putea viziona scurtmetrajele anului sub cerul liber, pe iarba Grădinii Botanice. Un număr limitat de pături vor fi disponibile de vânzare si la fata locului.
Accesul în Grădina Botanică se face începând cu ora 19.00, urmând ca proiecția de filme să înceapă după ora 21.00. Atmosfera noptii va fi completata de un DJ set funk, disco si chill provocat de nicecream.fm, tururi ghidate pe aleile grădinii, boardgames si alte exerciții de imaginație menite sățină spiritul cinefil alert până-n zori.
Noaptea Lungă a Filmelor Scurte este un eveniment în aer liber, supus stării vremii. În cazul în care vremea va împiedica bună desfășurare a evenimentului la Grădina Botanică, acesta va fi reprogramat, astfel încât o parte cât mai mare dintre cei care vor să participe să poată bucura de filmele din program, în cele mai bune conditii.
Biletele pot fi achizitionate în avans la pretul de 35 de lei prin MyTicket si Eventim, folosind opțiunea ”print at home” sau în rețeaua magazinelor partenere. În limita locurilor rămase disponibile, vor putea fi cumpărate și în seara evenimentului la prețul de 40 de lei. Mai multe www.shortsup.ro.
ShortsUP face selecții tematice cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea, fie că e vorba de ficțiuni, animații, documentare sau filme scurte experimentale. Scurtmetrajele ajung în atenția publicului larg în fiecare sezon, prin evenimente și zilnic, prin platforma de recomandări online www.shortsup.ro. În ultimii cinci ani, evenimentele ShortsUP au fost adesea experiente interactive si mixuri neconventionale intre film si arte conexe cinematografiei. ShortsUP Musicology a fuzionat scurtmetrajele cu muzica pe scena Operei Nationale Bucuresti, iar Adevar sau Provocare a explorat granita dintre cinema si teatru la Muzeul National de Arta Contemporana. O data pe an, ShortsUP organizeaza Noaptea Lunga a Filmelor Scurte, maratonul nocturn al iubitorilor de cinema în doze mici.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top