Film

Sectiunea „Diz/Abilitati” din cadrul OWR 2013

Motto: „Nu va holbati! Si nu-i mai aratati cu degetul!” (J.-P. Passi, unul din regizorii filmului Sindromul Punk)
Acelasi regizor – din care am citat mai sus – adauga: „De fapt, sper ca filmul meu ii priveste cu atentie pe acesti oameni, ba chiar se holbeaza la ei si ii arata cu degetul. Si poate chiar descopera ceea ce e omenesc in fiecare dintre noi”. Da, intr-adevar, ce e asa de greu sa vezi dincolo de aparente? Filmele din aceasta sectiune se uita normal la tot felul de oameni la care tindem sa ne holbam. Punker-ii finlandezi au sindrom Down si un retard mental, dar asta nu-i impiedica sa cante bine si sa aiba umor. Albert, pustiul de 20 de ani din Ce mica e lumea, parcurge 30.000 de kilometri in jurul globului, desi e tintuit in carucior.
Desigur, intr-un oras ca al nostru, unde trebuie sa fii sportiv de performanta ca sa iti croiesti drum printre gropi si masini, cine are un handicap locomotor este prizonier la el acasa. Dar starea trotuarelor reflecta, de fapt, hartoapele si inghesuiala de prejudecati din capetele noastre. Anton, in Rusia, si Matei, in Olanda, sunt chinuiti de boala, dar si mai mult de faptul ca sunt indepartati de semenii lor. In Coreea de Sud, Young-Chan, orb si surd, este mai fericit: a gasit pe cineva care sa-i inteleaga limba.
Acesta e secretul: sa stii sa-i asculti. Iar regizorii filmelor din aceasta sectiune au stiut sa-si asculte personajele. Apoi au inteles cum sa vorbeasca, fara sentimentalism – dar cu creativitate si delicatete – despre acesti oameni cumva diferiti. Sunt unele dintre filmele cele mai frumoase pe care le-am vazut in ultima vreme.

TOATE FILMELE DIN SECTIUNEA DIZ/ABILITATI
Sindromul Punk
Finlanda, 2012, 85′
TITLU ORIGINAL
Kovasikajuttu
REGIA
Jukka Kärkkäinen / J-P Passi
Stil liber
Polonia, 2012, 10′
TITLU ORIGINAL
Życie stylem dowolnym
REGIA
Adam Palenta
Legile lui Matei
Olanda, 2012, 72′
TITLU ORIGINAL
De Regels van Matthijs
REGIA
Marc Schmidt
Planeta melcului
Coreea de Sud, 2011, 87′
TITLU ORIGINAL
Planet of Snail
REGIA
Seungjun Yi
Anton chiar aici
Rusia, 2012, 110′
TITLU ORIGINAL
Anton tut ryadom
REGIA
Lyubov Arkus
Ce mica e lumea
Spania, 2012, 84′
TITLU ORIGINAL
Món petit
REGIA
Marcel Barrena
posterg

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top