Film

Sectiunea “Dreptul si strambul” din cadrul OWR 2013

Motto: „Ordinea si justitia nu merg intotdeauna mana in mana.” (generalul Dov Shefi, in Legea prin partile noastre)
In ultima vreme, se vorbeste mult despre statul de drept. Dar cand incepi sa cauti filme bune pe aceasta tema, iti dai seama cat de abstract, cat de necinematografic este conceptul, desi ne afecteaza atat de concret in viata de zi cu zi. Cu atat mai mult, filmele pe care vi le prezentam aici sunt rodul unor eforturi eroice de imaginatie. Realizatorii nici macar nu mizeaza pe dramatismul unor procese. Filmele lor sunt, in sine, „procese audiovizuale” ale unor sisteme de justitie din cele patru colturi ale lumii: din Mexic, Germania, Israel si Statele Unite.
Din Mexic vine imaginea intens colorata a unui primar care ia legea in propriile maini, un soi de Vlad Tepes latino. Un regizor din Germania dezgroapa cazul unor cetateni romani, luati drept vanat la granita germana in anii ’90. Judecatori si procurori militari israelieni depun marturie intr-o ancheta cinematografica care vorbeste nu numai despre nedreptatile ocupatiei, ci si despre documentar ca act de justitie.
In mod exceptional, am ales sa programam si un clasic al filmului despre drept si dreptate. Cu Linia albastra subtire, Errol Morris – considerat unul dintre cei mai mari cineasti in viata –  a reusit nu numai o capodopera a genului: filmul a influentat destinul unui om pe nedrept acuzat. Nu se intampla des, dar uneori documentarele pot schimba cursul vietii.
TOATE FILMELE DIN SECTIUNEA DREPTUL SI STRAMBUL:

 • The Mayor
  Mexic, 2012, 81′
  TITLU ORIGINAL
  El Alcalde
  REGIA: Emilio Altuna / Carlo Federico Rossini / Diego Enrique Oso
 • The Thin Blue Line
  SUA, 1988, 101′
  TITLU ORIGINAL
  The Thin Blue Line
  REGIA: Errol Morris
 • The Law in These Parts
  Israel, 2011, 101′
  TITLU ORIGINAL
  The Law in These Parts
  REGIA: Ra’anan Alexandrowicz
 • Revision
  Germania, 2012, 106′
  TITLU ORIGINAL
  Revision
  REGIA: Philip Scheffner

The_Law_in_These_Parts

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top