Film

Sieranevada, propunerea României la Oscar, proiecție de gală în deschiderea Astra Film Festival 2016

Cinema la superlativ este ceea ce aduce Astra Film Festival în Gala de Deschidere a ediției cu numărul 23. AFF 2016 are loc între 17 și 23 octombrie 2016, la Sibiu.

sieranevada

Sieranevada (regia Cristi Puiu), propunerea României la Premiile Oscar din 2017 pentru cel mai bun film străin, va fi proiectat în premieră la Sibiu, luni, 17 octombrie 2016, de la ora 18:00 în Sala Thalia (Str. Cetății 3-5) și de la ora 18:30 în Sala Auditorium a ULBS (Facultatea de medicină, str. Lucian Blaga 2A). Marți, 18 octombrie, regizorul Cristi Puiu se va întâlni cu publicul de la ora 18:00 la Salut Bistro (Str. Cetății 13).
Există între regizorul Cristi Puiu și Astra Film Sibiu o relație specială, care împlinește exact 10 ani. Întâlnirea era oarecum predestinată, Puiu având un interes declarat pentru filmul documentar, interes ce transpare din filmele sale: ”Documentarul e privit ca ruda mai săracă a filmului, lăsat undeva în spate, la coadă. Eu nu cred că există documentar și ficțiune. Există doar cinema.” În 2016, pentru al 10-lea an consecutiv, Cristi Puiu este membru al prestigiosului juriu AFF.
O singură zi cu familia Mirică din București, ai cărei membri se adună într-un apartament de bloc cu ocazia parastasului pentru defunctul patriarh al familiei, se transformă într-o furtună care răscolește răni vechi, ranchiune, trădări mai mici sau mai mari, răzbunări și reproșuri, re-punând în scenă acte din comedia umană. Sieranevada e un portret monumental al unei familii și al unei societăți dezbinate de neîncrederea izvorâtă dintr-o istorie a pericolului și nesiguranței, ale cărei amintiri produc răni în loc să le vindece. Cu puternice tente autobiografice, filmul continuă în aceeași estetică realistă, îmbinând elemente care se regăsesc în toate lungmetrajele sale de până acum.
Filmul Sieranevada a generat în presa internațională un spectru foarte larg de reacții, fiind elogiat si apreciat de cele mai importante publicații din lume:
Plin de emoții până la refuz”, notează Le Figaro;
Cristi Puiu a confirmat că reprezintă cu adevărat una dintre cele mai diferite și mai fascinante, din punct de vedere filosofic, voci ale cinematografiei din secolul al XXI-lea” precizează publicația Sight & Sound, editată de British Film Institute;
Este absolut fascinant să vezi cum Puiu își radiografiază personajele” remarcă The Hollywood Reporter
Biletele se găsesc online pe www.eventbook.ro și la casieriile din locație, cu 2 ore înainte de începerea proiecției.

Program oficial AFF 2016: www.astrafilm.ro/program-oficial.aspx
Trailer Sieranevada: www.youtube.com/watch?v=9xezKRZLPU4
Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii
Cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, Centrul Național al Cinematografiei
Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu
În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga
Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez București, CINETIc
Partener digital: Ad Lemonade
Sponsor principal: Romgaz
Sponsor oficial: Banca Transilvania
Sponsori: Construcții SA, Takata, HBO, Cinelab
Mașina festivalului: Toyota
Parteneri media: TVR2, HBO, Europa FM, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Cațavencii, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureș, RFI România, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbană, ÎnFestival, Zile și Nopți, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu, Capital Cultural

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top