Teatru

„Solitaritate”, un spectacol emblematic pentru ediția 68 a Festivalului de la Avignon

„Mi-am dorit să avem un festival politic și cred ca l-am avut! „, a declarat Olivier Py, directorul artistic al Festivalului de la Avignon, la conferința de presă în care a prezentat bilanțul de anul acesta.

Echipa TNRS si Olivier Py 2

Ediția cu numărul 68 a Festivalului de la Avignon s-a încheiat pe 27 iulie. Cele trei săptămâni de festival au însemnat: 277 de reprezentații (din cele 289 prevăzute), 107 992 bilete vândute, un grad de ocupare a sălilor de 90%, 124 de dezbateri și întâlniri cu publicul la care au participat gratuit 23000 de persoane, trei zile de grevă a artiștilor și tehnicienilor cu contracte pe perioadă determinată, a căror protest a dus la anularea mai multor spectacole și pierderi de 300000 de euro, două spectacole fiind anulate din cauza vremii.
Dincolo de cifre însă, directorul festivalului s-a arătat mulțumit de reușita artistică a festivalului și de mesajele transmise de spectacolele invitate: „Toată lumea a avut dreptul să ia cuvântul, nu a mai existat o majoritate care să vorbească și o minoritate condamnată să tacă. Dar mereu a fost respectată ideea de democrație. Festivalul a fost locul în care fiecare și-a putut exprima opinia în mod liber. Nu a existat ideea de globalizare, au fost spectacole care au reprezentat un artist, o trupă, o țară anume”, a spus Olivier Py.

solidaritate-avignon1

În acest sens, presa a nominalizat două spectacole, unul dintre ele fiind  „Solitaritate” prezentat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), considerat ca fiind emblematic pentru ediția din acest an, care s-a dorit a fi una politică, curajoasă, care să celebreze democrația și diversitatea. Numeroasele cronici apărute în presa franceză vorbesc la superlativ despre autoarea Gianina Cărbunariu, considerată revelația verii la Avignon și despre jocul excelent al actorilor români.
„Invitația adresată Teatrului Național Radu Stanca de a participa la Festivalul de la Avignon cu spectacolul Solitaritate în secțiunea oficială înseamnă cea mai importantă prezență teatrală a României în ultimii 19 ani în Franța. Cele 8 reprezentații s-au bucurat de un succes fără precedent, atât la public, cât și la presa de specialitate, impunând creația echipei de artiști TNRS și a Gianinei Cărbunariu printre evenimentele cele mai importante ale acestei ediții. Prezența în proiect a artistului unic care este Dan Perjovschia completat ținuta de înaltă calitate artistică a manifestării. Viitoarele turnee europene cu acest titlu vor avea loc la Madrid (23-24 ianuarie 2015) și la Bruxelles (28-31 ianuarie 2015). Grație succesului avut la Avignon, TNRS a primit numeroase alte propuneri de prezentare a spectacolului pe diverse scene ale lumii, pe care le vom concretiza și aduce publicității în perioada următoare. Felicit atât echipa artistică, cât și echipa tehnică pentru acest succes atât de special, în primul rând pentru teatrul românesc în dialog cu valorile teatrale ale lumii”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național din Sibiu.

solidaritate-avignon2

„Solitaritate” este o coproducţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu și Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, în colaborare cu Odéon-Théâtre de l’Europe și Le Festival d’Avignon 2014. O producție originală pentru ORAȘE PE SCENĂ – CITIES ON STAGE, proiect finanțat cu sprijin din partea Comisiei Europene. Un spectacol finanțat cu sprijin din partea Ministerului Culturii din România. Turneul acestui spectacol este realizat, de asemenea, cu sprijin din partea Institutului Cultural Român.
DISTRIBUŢIA: Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac.
Decor, video şi light design: Andu Dumitrescu; COSTUME: Andrei Dinu; MUZICA: Bogdan Burlăcianu; COREGRAFIA: Florin Fieroiu.
Producția Gianinei Cărbunariu a fost însoțită la Avignon de o expoziție creată de Dan Perjovschi, intitulată „Ziarul Orizontal”, parte a proiectului „Moving Cities/Oraşe în mişcare”.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top