Teatru

Spectacol realizat în premieră pentru copii cu autism, la Festivalul teatrelor de păpuși Puck

Teatrul Puck va prezenta în premieră națională un spectacol special conceput pentru copiii cu tulburări din spectrul autist. Premiera spectacolului „Tărâmul dintre valuri” va avea loc în cadrul Festivalului internațional al teatrelor de păpuși și marionete, găzduit de Puck săptămâna aceasta.

Festivalul-Puck-ifestival-2014Deși „Tărâmul dintre valuri” se adresează în egală măsură tuturor copiilor, regizoarea Elena Butușină a pornit în conceperea spectacolului de la ideea de a-l face accesibil în special copiilor cu tulburări din spectrul autist.
„Pot participa în egală măsură toți copiii, însă a fost conceput în așa fel încât să fie accesibil copiilor cu tulburări din spectrul autist și poate chiar copiilor cu altfel de dizabilități.
Din perspectiva adaptării la percepția diferită a copiilor cu dizabilități este o premieră în România, nu a mai fost până acum conceput niciun spectacol astfel încât el să prezinte informații accesibile copiilor care percep realitatea diferit față de ceilalți copii. Pentru ei, poate, o reprezentație clasică, în care să stea cufundați în întuneric, departe de scenă, ar periclita receptarea spectacolului, nu ar oferi o receptare completă”, a explicat luni Elena Butușină, într-o conferință de presă.
Ea a precizat că a pornit de la două observații pe care le-a sesizat câtă vreme a făcut voluntariat, un an, pentru Centrul Autism Transilvania, care este unul dintre principalele centre de acest fel din țară și care a fost creat la inițiativa părinților copiilor clujeni cu tulburări din spectrul autist.
Elena Butușină a spus că acești copii au o percepție exacerbată a detaliului și uneori nu pot să compună imaginea de ansamblu, deși văd și percep bine „piesele puzzle-ului”. A doua observație a fost aceea că micuții care suferă de autism fixează mai ușor informațiile dacă ele sunt transmise mai întâi vizual.
„Pornind de la acestea am construit un spațiu în care povestea se desfășoară vizual, iar detaliile, semnalate pas cu pas de actori, pot fi atinse de copii. Ei le pot vedea, pot să intre în relație cu ele. La finalul întregului traseu pe care copiii îl parcurg, pentru că este un traseu labirintic, copilul poate, din piesele pe care le-a descoperit pas cu pas, să refacă întregul. Fiecare actor pregătește câte un copil și îl ghidează prin poveste. Pe parcurs ei se întâlnesc cu diferite surprize și au de rezolvat niște jocuri și enigme care îi ajută să fixeze informațiile”, a afirmat Elena Butușină.
Spectacolul a fost conceput în colaborare cu Autism Transilvania și este destinat a fi jucat pentru grupuri mici de copii, în reprezentații special organizate. Teatrul Puck va susține însă și reprezentații cu acest spectacol în programul său obișnuit. Povestea spectacolului „Tărâmul dintre valuri” este o adaptare a uneia scrisă în anii ’60 de un american.
„Este povestea unui copil deghizat în pui de lup care pleacă într-o călătorie pe mare, ajunge pe o insulă unde întâlnește niște monștri cu care se împrietenește, este încoronat rege, dar se plictisește și vrea acasă și ca să ajungă înapoi trece printr-o altă serie de peripeții”, a explicat Elena Butușină.
Festivalul Internațional Puck a ajuns anul acesta la cea de-a 13-a ediție, care va avea loc până în 17 octombrie, timp în care 15 trupe de teatru din țară, precum și din Franța, Spania, Ungaria și Republica Moldova vor susține peste 30 de spectacole.
Povești clasice precum „Sarea-n bucate”, „Prințesa Turandot”, „Punguța cu doi bani” sau „Iarba Zânelor” și multe altele vor fi jucate atât în română, dar și în maghiară sau limba germană.
Una dintre noutățile festivalului este dorința de a aduce teatrul de păpuși mai aproape de comunitate, astfel că au fost organizate evenimente — precum lansări de carte, dezbateri sau chiar spectacole pentru copii — în alte spații decât sala de teatru. Organizatorii festivalului s-au îndreptat astfel către Bastionul Croitorilor, care este singurul turn rămas în picioare din epoca medievală și care a devenit, după restaurare, un centru de cultură.
„Pentru că suntem în Turnul Croitorilor vom aduce aici ‘Croitorașul cel Viteaz’.
Încercăm să ne adresăm comunității în spații cât mai variate și am avut un succes extraordinar în Piață Unirii, unde copiii au văzut ‘Dănilă Prepeleac’ și s-au bucurat, au luat parte la poveste, au ținut cu Dănilă, nu vroiau să țină cu dracii… Dar vom avea și dezbateri pe tema ‘Teatrul de păpuși încotro?’, pentru că eu cred că acest tip de spectacol poate avea un rol important în educația copiilor”, a declarat Emanuel Petran, directorul Teatrului Puck.

AGERPRES

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top