Film

Super – Festivalul de filme făcute de adolescenţi şi-a anunţat câştigătorii

>Între 24 și 30 mai a avut loc Super, festivalul de filme făcute de adolescenți. Chiar dacă filmele au fost făcute liceeni cu vârste între 14 și 19 ani, sălile de la Cinema Studio, Urbanesc și Librăria Bastilia au găzduit oameni de toate vârstele.

super-festival-de-filme-facute-de-adolescentiJuriul, format din Alexander Nanau (regizor), Tudor Paul-Bădescu (regizor adolescent) și Carol Ionescu (actor adolescent) a decis câștigătorii Super 2014: filmul „Un Bârlad: Carne”, regizat de Alexandra Diaconu și „Exercițiu de Imaginație”, regizat de Irina Ionescu. Pentru detalii, puteți intra pe superfestival.ro sau pe facebook.com/superadolescentii.
În cadrul festivalului au fost prezentate peste 30 de scurt-metraje realizate de liceeni, în cadrul a patru proiecții la Studio, criticul de film Ileana Bîrsan a susținut cursul „Debutul marilor regizori” la Urbanesc, și 20 de adolescenți au avut ocazia să învețe cum se face un film documentar de la Cosmin Bumbuț, Eugen Istodor, Iaromira Popovici, Claudia Câmpeanu și Daniel Sandu.
„Am realizat că cinematografia nu e încurajată în liceu. Și că există liceeni (ca mine) pasionați de film, care deja și-au făcut primele scurt-metraje sau care vor să le facă, dar care nu au unde să le proiecteze, să discute despre ele sau să învețe mai multe pentru noi proiecte. Așa că am făcut un festival care să răspundă exact la nevoia pe care am simțit-o noi.”- Luca Istodor, Directorul Festivalului Super.
Proiectul a fost finanțat prin programul YouthBank București, coordonat de Asociația pentru Relații Comunitare în parteneriat cu BRD – Groupe Societe Generale.
Partenerii Super 2014 au fost: No Eye Patch, F64, Librăria Bastilia, Urbanesc, Asociația Vira, Copy Print, Control, UCIN. Parteneri Media: Decât o revistă, Radio Guerrilla, Reforma, Șapte Seri, Dilema Veche, Sub25, Ideo Ideis.
Super! e festivalul de filme făcute de adolescenți, plin de scurt-metraje, cursuri, work-shop-uri și petreceri.
Super a început în 2013, datorită dorinței unor adolescenți de a avea un spațiu numai al lor unde să își proiecteze filmele și de a cunoaște alți oameni cărora să le placă și lor filmele.
Ceea ce e specific pentru Super, față de alte festivaluri, e că doar liceenii își pot proiecta filmele aici, deci e vorba de talent înnăscut, de pasiune, și nu de școli sofisticate de film sau de vreo tehnică artificială. Nu avem bugete mari sau aparate de cea mai înaltă calitate, dar scurt-metrajele noastre, ale adolescenților, sunt reacții immediate la lumea în care trăim, sunt experimente de viață, în care alți tineri se pot regăsi. Festivalul încurajază tinerii care au făcut deja film, dar și pe cei care vor să înceapă acum, prin multe ateliere și cursuri.
Super trebuie să existe în primul rând pentru că, în școli, rareori ni se vorbește serios despre film, rareori suntem încurajați să facem așa ceva. Mulți „ca noi” au nevoie de un astfel de impuls pentru a se apuca și ei să facă ceea ce le place. Și cei care au deja „preocuparea cinematografică” trebuie să știe că, după multele „lupte” prin care trec încercând să-și regizeze filmele, au un loc unde să le proiecteze.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top