Muzica

TARAF DE HAIDOUKS, fenomenul muzicii lăutăreşti din Clejani, revine la Balkanik! Festival

Taraf de Haidouks, cel mai recent nume confirmat la Balkanik! Festival 2014, urcă vineri, 12 septembrie, pe scena Balkanik Festival din Grădina Uranus, după Čači Vorba și prietenii lor de la Mahala Rai Banda.

web-A-Crammed-Label-Taraf-pdction3Denumită în manieră occidentală “Le Taraf de Haidouks”, trupa Haiducilor din Clejani a fost revelația Speranței Rădulescu, etnomuzicolog și cercetător principal la Muzeul Țăranului Român, care i-a cunoscut atunci când nu erau celebri și i-a înregistrat o perioadă lungă de timp, în perioada 1983-1984, și 1991. După primul turneu internațional de promovare al albumului de debut “Dumbala Dumba”, în 1988, la Paris și Geneva, haiducii au devenit cunoscuți pe tot mapamondul, adorați și ovaționați pentru muzica lor, spiritul neobosit, inteligența nativă, un gust estetic înnăscut pentru muzică sau abilitatea de a învăța “după ureche”, având fani dintre cei mai aleși, de la Yehudi Menuhin la Johnny Depp.
Taraf de Haidouks sunt considerați de peste două decenii, la nivel mondial, reprezentanţii muzicii ţigăneşti, remarcabilă datorită vitalităţii inepuizabile, fiind numiți de cotidianul The Telegraph “Cea mai bună trupă de rock’n’roll deși ei nu cântă rock’n’roll”. În ciuda turneelor pe toate meridianele globului, prieteniilor și colaborărilor create cu oameni faimoși, membrii trupei și-au păstrat stilul modest de viață și umorul caracteristic (ei încă locuiesc în Clejani, o comună aflată la 40 km de București).
Cel mai recent succes al Taraf de Haidouks este faptul că au reușit, într-un timp record, alături de managerul lor Stéphane Karo și casa de discuri Crammed Discs, să strângă, în iulie 2014,  fondurile necesare pentru pregătirea unui nou album în studio, printr-o campanie creativă de crowdfunding, donațiile fanilor fiind răsplătite cu discografii complete semnate, fluiere tradiționale, un țambal, concerte private, backstage pass-uri, viniluri și sticle de pălincă.
VIDEO: http://youtu.be/nj1ryXU62g8
Pe lângă Taraf de Haidouks, vor cânta de asemenea în prima zi a Balkanik! Festival trupa Čači Vorba, una dintre cele mai premiate trupe poloneze la nivel internaţional din ultimii ani, şi Mahala Rai Banda, formaţia care aduce la un loc o nouă generație de muzicieni geniali din cele două sate faimoase, Clejani și Zece Prăjini, din care s-au format Fanfara Ciocârlia și Taraf de Haidouks.
În cele trei zile de festival, vor mai urca pe scena de la Grădina Uranus : Caci Vorba, Shantel & Bucovina Club Orkestar, Kiril Dzajkovski, Django Lassi, Čači Vorba, Kottarashky &The Rain Dogs, Balkan Taksim și proiectul românesc de improvizație AKUIAKU by Delahaze.fm.
Elevii si studentii primesc 50% reducere la bilete si abonamente, pe baza carnetului de elev/ student, iar accesul copiilor sub 7 ani este gratuit.
Biletele și abonamentele pot fi achiziționate din rețeaua Eventim, eventim.ro, easytickets.ro și pe site-ul oficial. Prețul unui bilet de o zi este 65 lei, iar al unui abonament pentru cele 3 zile de evenimente este 130 lei.
PROGRAM:
VINERI, 12 septembrie:
12:00 – Deschidere bâlci urban
18:00 – 19:30 – Concert Čači Vorba
20:00 – 21:30 – Concert Mahala Rai Banda
22:00 – 23:00 – concert Taraf de Haidouks
SÂMBĂTĂ, 13 septembrie:
12:00 – Deschidere bâlci urban
18:00 – 19:00 – Concert Balkan Taksim
19:30 – 21:00 – Concert KOTTARASHKY & THE RAIN DOGS
21:30 – 23:00 – Concert KIRIL DZAJKOVSKI feat. TK WONDER & GHETTO PRIEST
DUMINICĂ, 14 septembrie:
12:00 – Deschidere bâlci urban
17:15 – 19:00 – improvizație AKUIAKU
19:20 – 20:50 – Concert DJANGO LASSI
21:20 – 23:00 – Concert SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR
Un eveniment Asociația Culturală Metropolis, powered by Metropolis Film, sponsor Ciuc, Apa Nova, cu sprijinul Institutului Cultural Român, ARCUB, AFCN, Institutului Polonez, Primăriei Sectorului 5, Hotel Golden Tulip, Hotel Caro
Despre Asociatia Culturala Metropolis:
Asociaţia Culturala Metropolis, infiinţata de Daniel Mitulescu, are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tanar, precum Festivalul International de Film pentru Copii KINOdiseea, la care au participat la cele patru editii de pana acum peste 28 000 de persoane si Caravana Metropolis – Cinema in aer liber, care a inregistrat cel mai mare public al unui cinematograf in aer liber din Romania, cu o medie de 1300 de spectatori pe seara.
Website: http://www.balkanikfestival.ro/
Facebook: http://www.facebook.com/balkanikfestivalro

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top