Film

The Fortress – filmul castigator al celei de-a sasea editii One World Romania2013

A ṣasea ediție a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania desfăṣurat în perioada 11-17 martie 2013 a adus în atenția publicului cinefil din capitală 60 de de filme din toate colțurile lumii care au fost proiectate pe parcursul întregii săptămâni la cinematografele partenere(Cinema Corso, Cinema Eforie, Cinema Union, Studioul Horia Bernea, Sala Elvire Popoesco a Institutului Francez) precum ṣi la Centrul Ceh, Universitatea Româno-Americană, Academia de Studii Economice, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

_MG_4316

Publicul prezent într-un număr impresionant la proiecția filmului The Human Scale

Cu ocazia acestui eveniment, au onorat cu prezența la festival 25 de invitați străini printre care ṣi o parte dintre regizorii celor 11 filme aflate în competiție, precum ṣi 30 de invitați din țară. Aceṣtia au participat la dezbaterile aferente fiecărei proiecții din program.
De asemenea, evenimentele conexe desfăṣurate în cadrul acestei ediții au reprezentat o pistă importantă din organizarea festivalului. Astfel, cele două master class-uri susținute de regizorii Jon Bang Carlsen respectiv Andy Glynne s-au dovedit a fi ținta principală de interes pentru vitorii debutanți în cinematografie, pentru iubitorii filmului documentar ṣi nu numai.
Printre filmele prezentate în cadrul festivalului s-au numărat producții premiate la numeroase festivaluri naționale ṣi internaționale, precum: The act of Killing, The Betrayal, Call Me Kuchu, The Punk Syndrome, Anton’s Right Here, Human Scale ṣi multe altele.
Pentru prima dată în acest an, organizatorii festivalului au hotărât să premieze un film din cele înscrise în competiție, apelând la un juriu format din liceeni. Aceṣtia au decis să acorde distincția One World documentarului Fortress, regizat de Klára Tasovská ṣi Lukáš Kokeš, un film care oferă o perspectivă revelatoare asupra vieții ṣi a lipsei de perspective deschise omului obiṣnuit în Transnistria. Motivația membrilor juriului  asupra filmului desemnat câştigător a fost  că acesta „are un subiect şi un mod de abordare a temei originale, prin care trezeşte întrebări legate de drepturile omului. În acelaşi timp, impresionează prin realizarea tehnică, introducând astfel spectatorul în atmosfera locului prezentat. Este o realizare atât din punct de vedere al formei, cât şi al conţinutului, lucru pe care nu-l reuşesc multe filme.”

galerie--130319083147

Lukáš Kokeš, regizorul filmului Fortress

Militând “pentru o karma mai bună!”, ediția One World România din acest an a fost una reuṣită, foarte bine organizată, iar noi sperăm că a reuṣit dacă nu să schimbe karma, măcar să trezească interesul publicului român ṣi în mod special al tinerilor pentru filmul documentar, dar mai ales pentru vizionarea de astfel de producții într-o sală de cinema.
Alte filme din cadrul One World Romania văzute, plăcute ṣi recomandate de ifestival.ro.
The Reluctant Revolutionary
The Punk Syndrome
The Sheik and I
Self-Portrait in Handcuffs
Forbidden Voices
Matthew’s Laws
 

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top