Film

Titluri multipremiate în competiția de lungmetraj

Trofeele Anim’est îşi aşteaptă câştigătorii: singurul festival de film de animaţie din România îşi anunţă titlurile din competiţiile internaţionale de lungmetraj, scurtmetraj și de studenţi. Cele cinci lungmetraje vor aduce în competiţie tot atâtea sortimente de animaţie, trecând prin rotoscoping, anime, 3D sau animaţie stop-motion cu păpuşi, iar zecile de scurtmetraje din celelalte două competiţii internaţionale vor electriza cele nouă zile de festival cu cele mai proaspete producţii, fie ele opera animatorilor cu experienţă sau a studenţilor.
După ce a avut premiera anul trecut la Veneţia (în afara competiţiei) şi s-a plimbat prin festivaluri ca Toronto sau Karlovy Vary, Alois Nebel (r. Tomáš Lunák) va fi proiectat în premieră naţională în competiţia Anim’est 2012. Propunerea Cehiei pentru Oscar de anul acesta, Alois Nebel este o animaţie alb-negru extrem de ataşantă: spre sfârşitul anilor ’80, un dispecer dintr-o gară din apropierea graniţei se pierde în amintiri şi începe să confunde prezentul cu trecutul, prilej numai bun pentru o privire asupra istoriei zbuciumate a Europei secolului al XX-lea. Filmul este bazat pe o trilogie de benzi desenate de Jaroslav Rudiš şi Jaromír 99: realizat prin rotoscoping, tehnica prin care jocul actorilor este convertit în animaţie, el păstrează vibe-ul noir, de comics, îndulcit însă din când în când cu tandreţea din personaje. Cu aceeaşi tehnică, de data asta într-un stil diferit, este realizat şi Gordo, calvo y bajito/Fat, Bald, Short Man (r. Carlos Osuna), o comedie amăruie despre complexele unui bărbat de vârstă mijlocie.
Lista continuă în cu totul alt registru, spre deliciul fanilor anime: Children Who Chase Lost Voices from Deep Below este o animaţie japoneză semnată de Makoto Shinkai, regizor deja numit de critici „noul Miyazaki”. Plin de fantezie, filmul urmăreşte o fetiţă retrasă în drum spre un tărâm misterios. Tot pentru copii a fost gândit şi Selkirk, el verdadero Robinson Crusoe/Selkirk, the True Robinson Crusoe, în regia lui Walter Tournier: aventura piratului care porneşte în căutarea unei comori este o animaţie cu păpuşi, primul film stop-motion realizat în Uruguay. Papá, soy una zombi/Daddy, I’m a Zombie este o animaţie spaniolă în 3D nominalizată la Premiile Goya 2012, semnată de Joan Espinach şi Ricardo Ramón. Filmul urmăreşte o adolescentă care, după ce suferă un accident,  încearcă să se adapteze la noua ei viaţă de zombi: umorul negru e, evident, din partea casei.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top