Special

Trei zile de cultură și sărbătoare – Festivalul Dilema veche în Cetatea Alba Iulia

Revista “Dilema veche”, în colaborare cu Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba, organizează a treia ediție a Festivalului Dilema veche în Cetatea Alba Iulia, între 22-24 august. Adresat dilematicilor de pretutindeni, Festivalul propune trei zile de cultură și sărbătoare în cea mai frumoasă Cetate din România.

festivalul-dilema-veche-2014Este singurul Festival din România organizat de o revistă (așa cum, în alte țări, există The New Yorker Festival, Internazionale Festival și altele). Conceput pentru a le oferi cititorilor dilematici ocazia de a se întîlni cu personalități ale artelor și culturii, Festivalul aduce în spațiul public spiritul pe care revista Dilema veche îl cultivă de peste 20 de ani: dialog, valori culturale de prim rang, reflecția asupra temelor esențiale ale societății și culturii, buna dispoziție și umorul.
Ediția de anul trecut a fost deschisă de Andrei Pleșu și a cuprins evenimente diverse, la care au participat, printre  alții, Dan C. Mihăilescu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Cătălin Ștefănescu, Maria Răducanu, Răzvan Mazilu și Centrul Național al Dansului. La evenimente a fost prezent un public numeros și participativ, alcătuit deopotrivă din locuitorii orașului Alba Iulia și din oaspeți veniți din toată țara pentru a se bucura de trei zile de relaxare inteligentă în Cetatea Alba Carolina.
Festivalul din acest an va fi deschis de scriitorul Mircea Cărtărescu, invitatul special al ediției 2014. Programul cuprinde teatru (Act Orchestra), expoziții (Cosmin Bumbuțși Devis Grebu), concerte (Zdob și Zdub, Zoli Toth Project, Farfarello feat. Ovidiu Lipan Țăndărică), un recital al pianistei Alina Azario, ateliere pentru copii (“Ziarul Cetății”, “Atelierul Fantastic”, “Cetatea copiilor”). Va fi proiectat, în avanpremieră, filmul documentar “Tatăl meu, Lucian Blaga”. Cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, va fi organizată dezbaterea “A New Narrative for Europe”, cu participare internațională.
Festivalul se va încheia cu concertul “Tandrețuri pentru femei cu cei patru corifei” (Nicu Alifantis, Alexandru Andrieș, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă) – o “ediție specială” pentru Festivalul Dilema veche a unui spectacol care are loc o dată la zece ani.
Programul complet poate fi consultat pe festival.dilemaveche.ro
Tema ediției 2014 a Festivalului este “Noi suntem ceilalți”: o ocazie de a ne ne pune fațăîn față și de a descoperi cît sîntem de diferiți și cum ne putem armoniza conviețuirea cu “străinul”, inclusiv cu “străinul din noi”.
Mircea Vasilescu, redactor-șef Dilema veche:“Mă bucur că ideea Festivalului, lansată în 2011, prinde un contur tot mai clar. Am avut norocul unei întîlniri fericite între spiritul revistei, deschiderea autorităților locale din municipiul Alba Iulia și din județul Alba și o Cetate splendid readusă la viață, în care evenimentele culturale și-au găsit un spațiu de exprimare generos. Cine vine la Festival nu va regreta: nu e doar o serie de evenimente culturale, e un spirit care poate fi construit și simțit doar acolo, alături de echipa Dilema veche și de invitații săi”.
“Dilema veche” multumește partenerilor în organizare: Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba,  partenerilor și sponsorilor: Comisia Europeană, Alpha Bank, Kronospam, Azuga, Staropramen, Adevărul, Historia, EuropaFm, Prima Tv, Digi24, Radio România Cultural, Zile și nopți, Amprenta Advertising, 4inmasina.ro, Itsy Bitsy.

Programul Festivalului Dilema Veche la Alba-Iulia, ediţia a III-a, 2014
Vineri, 22 august
• 17.30 – Defilare Scottish Pipes Band
Itinerant: Poarta a IV-a – Traseul celor Trei Fortificaţii
• 18.00 – Conferinţă de deschidere: Mircea Cărtărescu, „Edificiul literaturii”
Loc: Traseul celor Trei Fortificaţii
• 20.00 – Defilare Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului
Loc: Esplanada Poarta IV
• 21.00 – Spectacol ACT ORCHESTRA (9G la TNB)
Loc: Piaţa Cetăţii
• 22.00 – Ceremonialul schimbului de gardă
Itinerant: Traseul celor Trei Fortificaţii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a
• 22.30 – Concert Zdob şi Zdub
Loc: Piaţa Cetăţii
Sîmbătă, 23 august
• 11.00 – Vernisaj expoziţie: “Devis Grebu – Cetăţean al lumii… tehnicilor picturale
Loc: Framm’s
• 11.00 – Ateliere pentru copii (în paralel: „Ziarul Cetății” – Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu, Atelierul Fantastic – Ioana Nicolae, benzi desenate – Alexandru Ciubotariu şi Adina Popescu)
Loc: Strada Muzeului
• 11.30 – Lectură: Proză scurtă la cafenea
Invitaţi: Răzvan Petrescu, Radu Mareş, Alex Tocilescu, Lavinia Branişte
Loc: Carolina Café
• 12.00 – Ceremonialul schimbului de gardă
Itinerant: Traseul celor Trei Fortificaţii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a
• 13.30 – Expoziţie foto Cosmin Bumbuţ – “Teleleu
Loc: Galeriile de lîngă Poarta a III-a
• 15.30 – Defilare Scottish Pipes Band
Itinerant: Bulevardul Transilvaniei – Platoul Romanilor – Strada Muzeului
• 16.00 – Lecturi din colecţia Disney, Editura Litera Mică
Loc: Strada Muzeului
• 17.00 – Dezbatere „New Narrative for Europe”, cu: Angela Filote (şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România), Hugo De Greef (manager cultural, membru în Board-ul „A Soul for Europe”), Bruno Mazzoni (profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Pisa, traducător), Aurel Mitran (manager cultural), Iulia Badea-Gueritée (jurnalistă, Courrier International)
Loc: Esplanada Obeliscului
• 19.00 –Proiecţie film: “Tatăl meu, Lucian Blaga
Loc: Framm’s
• 20.30 – Defilare Scottish Pipes Band
Itinerant: Poarta a IV-a – Poarta a III-a – Piaţa Cetăţii
• 21.00 – Zoli Toth – “Bach to Showbiz
Loc: Piaţa Cetăţii
• 22.30 – Concert Farfarello feat. Ovidiu Lipan Ţăndărică
Loc: Piaţa Cetăţii
Duminică, 24 august
• 11.00 – Ateliere pentru copii (în paralel: „Ziarul Cetății” – Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu, Atelierul Fantastic – Ioana Nicolae, benzi desenate – Alexandru Ciubotariu şi Adina Popescu)
Loc: Strada Muzeului
• 12.00 – Ceremonialul schimbului de gardă
Itinerant: Traseul Celor trei Fortificaţii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a
• 15.00 – Lecturi din colecţia Disney, Editura Litera Mică
Loc: Strada Muzeului
• 16.00 – Defilare Scottish Pipes Band
Loc: Pietonala Mihai Viteazul
• 18.00– Lectură: Poezie la copac
Invitaţi: Svetlana Cârstean, Ioana Nicolaie, Teodor Dună, Dmitri Miticov
Loc: Esplanada Catedralei Ortodoxe
• 20.00 – Recital de pian
Invitat: Alina Azario
Loc: Esplanada Catedralei Romano-Catolice
• 20.30 – Defilare Scottish Pipes Band
Itinerant: Bulevardul Transilvaniei – Platoul Romanilor – Piaţa Cetăţii
• 21.00 – „Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei” – Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă
Loc: Piaţa Cetăţii
• 23.00 – Ceremonialul schimbului de gardă cu salve de tun
Itinerant: Traseul Celor trei Fortificaţii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a – Piaţa Cetăţii
* Pe durata festivalului va exista şi un mini-tîrg de carte, la care vor participa librăriile Humanitas, Litera, librăria engleză Anthony Frost, librăria franceză Kyralina, librăria Adevărul.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top