Muzica

Vieux Farka Touré – Plai 2013

Vieux Farka Toure PLAI 2De la o ediţie la alta, PLAI surprinde cu ceva nou, însă există câteva ingrediente care îl fac să fie ceea ce este şi care s-au păstrat încă de la acel frumos septembrie 2006. De la diversitate şi autentic, tradiţional şi inovator, la, pur şi simplu diferit, PLAI şi-a transpus specificul, inconfundabil pentru oricine a avut ocazia să îl experimenteze, în primul rând prin muzică.
Artişti din toate colţurile lumii, cu o muzică pe cât de diversă, pe atât de binevenită pe scena festivalului, vin cu dorinţa de a transmite publicului un mesaj şi o poveste adusă de foarte departe.
Anul acesta, una dintre poveşti vine tocmai din Niafunké, Mali şi a luat naştere în 1981. Este o poveste începută cu o generaţie înainte şi continuată cu pasiune şi talent de Vieux Farka Touré. Tatăl sau, Ali Farka Touré, celebrul chitarist din Mali, a colaborat în ultimii săi ani de viaţă la câteva piese care apar pe albumul de debut al lui Vieux. Deşi la început baterist, Vieux trece la chitară in 2001, decizie care îi va aduce mai târziu supranumele de Hendrix din Sahara.
De la primul album lansat în 2007, Vieux a lansat înca şapte, având o serie de colaborări cu artişti precum Toumani Diabaté (Vieux Farka Touré 2006), Dave Matthews, John Scofield, Derek Trucks (The Secret 2011) sau israelianul Idan Raichel (de care vă amintiţi, cu siguranţă, din 2011) “The Touré-Raichel Collective”, primite foarte bine de critici şi public deopotrivă. Ultima dintre ele este apreciată ca fiind una dintre cele mai bune colaborări afro-pop ale tuturor timpurilor.
Stilul său, deşi rămâne fidel direcţiei trasate de Ali Farka Touré, încorporează elemente noi latine şi rock. Energia şi dexteritatea sa au devenit celebre printre fanii de world music, în special de la lansarea primului său album live, în aceeaşi lună în care a deschis Cupa Mondială FIFA 2012 în Africa de Sud.
La PLAI, în cea de-a 2 zi de festival, Vieux Farka Touré îşi va prezenta ultimul album, ce a fost lansat pe 24 Mai 2013.

Discografie Vieux Farka Toure:
2006 – Vieux Farka Toure
2009 – Fondo
2010 – Live
2011 – The Secret
2012 – The Toure-Raichel Collective “The Tel Aviv Sessions”
2013 – Mon Pays

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top