Film

Vineri cu filme eveniment si concerte la Astra Film Festival

Vineri, 19 octombrie, a cincea zi de Astra Film Festival, se deschide la ora 10:00, în sala Studio a Casei de Cultură a Sindicatelor, cu un masterclass despre Documentarul de investigație, susținut în limba română. Discuția, la care vor lua parte jurnaliști și experți în realizarea documentarelor și reportajelor de investigație, va urmări relația dintre lumea presei și arta cinematografică. Programul acestei întâlniri cuprinde următoarele teme:
1. Jurnalismul și documentarul de investigaţie în România. Prezentare: Adrian Mogoş, Sorin Ozon – Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație – https://www.crji.org/
2. Studiu de caz: Cosmin Savu – Pro TV –  emisiunea “România, te iubesc!”. 2 sau 3 reportaje de investigaţie, proiecţie, prezentarea experienţei proprii.
3. Discuţii, dezbatere. Moderator Mircea Toma – Agenţia de Monitorizare a presei.
Un al doilea masterclass, cu titlul  „Documentarul web şi povestirea interactivă„, susținut de Serge Gordey, este programat de la ora 16, în sala Studio. Întâlnirea face parte din sesiunea de masterclass-uri Docstories Black Sea, care a strâns participanți din toate țările învecinate Mării Negre: Rusia, Azerbaijan, Georgia, Ucraina, Turcia, România, Moldova. Sesiunea de la Sibiu este cea de-a doua, după cea desfăşurată la Tbilisi, şi va fi urmată de cea de-a treia şi ultima sesiune, care va avea loc în cadrul IDFA – International Documentary Film Amsterdam – din Olanda

Unul dintre filmele-eveniment ale săptămânii va fi difuzat astăzi, în cadrul secţiunii competiţionale Eco Cinematograff, de la ora 19:00, în sala John Marshall. Documentarul „Roșia Montană, un loc la marginea prăpastiei” descrie situația comunei după ce o mare corporație românească, cu acționari canadieni, ajunge în zonă și plănuiește să înceapă lucrările de exploatare a regiunii, pentru a avea acces la cel mai mare zăcământ de aur din Europa. Procesul de exploatare include folosirea de cianură pentru extragerea aurului, acţiune dublu riscantă, pentru că ar distruge, pe de o parte, mediul înconjurător și ar forța, de pe alta, deplasarea populației din zona afectată.
Spectatorii Astra Film Festival sunt aşteptaţi vineri seara şi la un concert de muzică veche românească. Trei parale este un grup de tineri orăşeni atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, alăturând muzicilor tradiţionale româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc aici.
Liderul grupului şi responsabilul cu concepţia este un etnolog de la Muzeul Ţăranului Român, Florin Iordan. El cântă la cobză, saz şi fluiere. Îi stau alături Daniel Pop (voce, fluiere, percuţie), Beatrice Iordan (cobză, voce), Dinu Petrescu (percuţie) şi Mihai Balabaş (vioară).
Formaţia a scos două discuri. Primul este intitulat Bazar şi a apărut în 2008. Discul, apărut în condiţii grafice de excepţie, s-a bucurat de un mare interes din partea publicului, epuizându-se în 2011. După aproape patru ani grupul a lansat anul acesta şi cel de-al doilea disc intitulat Bazar. Cântări din veacul al XIX-lea (Partea a II-a). Ei vor cânta începând cu ora 19.00 în foaierul Casei de Cultură.
De la ora 22.00, pe scena sălii Marshall urcă trupa Dva („doi” în traducere în română). Un adevărat fenomen pe scena alternativă din Cehia, DVA este o trupă care cântă în limbi inventate şi care apelează la instrumente muzicale improvizate.Grupul este format din Jan Kratochvil, chitară, banjo, looping, kitchen beatbox, instrumente improvizate şi voce şi Bara Kratochvilova, voce, clarinet, bass clarinet, saxofon, melodică, instrumente de suflat, “midi controler” şi alte jucării. Albumul lor din 2009, Fonok a fost considerat unul dintre cele mai importante creaţii muzicale în acel an, iar jurnaliştii cehi i-au încadrat pe Dva la categoria „inclasificabili”, în ceea ce priveşte taxonomia genurilor muzicale.
Intrarea la concerte este liberă! 
Mai multe informatii gasiti pe www.astrafilm.ro

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top