Muzica

Vladimir Jurowski pregăteşte “Oedipde” de George Enescu pentru ediţia 2017 a Festivalului

London Philharmonic Orchestra şi cunoscutul dirijorul britanic Vladimir Jurowski pregătesc “Oedipde” de George Enescu pentru deschiderea ediţiei 2017 a Festivalului
Vladimir Jurowski pe scena Festivalului Enescu 2013 credit foto Sergiu Iczkovits

Vladimir Jurowski pe scena Festivalului Enescu 2013
Foto: Sergiu Iczkovits

La peste 80 de ani de când George Enescu a compus opera “Oedipe”, ediţia 2017 a Festivalului care îi poartă numele se va deschide în premieră extraordinară cu interpretarea acestei lucrări în versiune concertantă de către o orchestră străină de prestigiu: London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski. Informaţia vine la scurt timp după ce, la începutul lunii februarie, a avut loc premiera londoneză a Simfoniei a III-a de George Enescu, pe scena Royal Festival Hall, în aceeaşi interpretare.
Ediţia 2017 a Festivalului Internaţional George Enescu se va deschide în premieră cu interpretarea operei “Oedipe” de George Enescu, în versiunea uneia dintre cele mai cunoscute orchestre briatnice din lume: London Philharmonic Orchestra, avându-l la pupitru pe Vladimir Jurowski, “un dirijor invitat în întreaga lume şi recunoscut pentru stilul său incisiv şi felul aventuros în care abordează muzica”. Acest eveniment vine la scurt timp după premiera londoneză a Simfoniei a III-a de Enescu, pe 7 februarie, în aceeaşi interpretare. Simfonia a fost prezentată iniţial de London Philharmonic Orchestra tot pe scena Festivalului Enescu, în ediţia 2013, la Sala Palatului.
Este o bucurie şi pentru noi, şi pentru public să putem anunţa deja deschiderea ediţiei 2017 a Festivalului Enescu cu una dintre dintre compoziţiile reper în întreaga lume ale lui George Enescu într-o versiune contemporană, sub bagheta unuia dintre cei mai cunoscuţi dirijori la nivel mondial. Festivalul Enescu a început discuțiile cu maestrul Vladimir Jurowski încă din anul 2010. Ele s-au concretizat cu interpretarea Simfoniei a III-a în Festival, apoi cu includerea lucrării enesciene în reporetoriul London Philharmonic Orchestra şi cu premiera londoneză. Este parte din identitatea Festivalului să promoveze muzica lui George Enescu și, iată, să o ducă peste granițe. Mai mult, maestrul Jurowski îşi doreşte să propună Oedipe şi pentru celebrul festival BBC Proms, după interpretarea din Festivalul Enescu. Este o reușită extraordinară pentru România şi o onoare pentru Festival să ducă mai departe, în acest fel şi la un nivel internațional, muzica lui George Enescu.”, a declarat Mihai Constantinescu, Director Executiv al Festivalului Enescu.
În cadrul ediţiei 2015 a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie), mai bine de 20 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate. Printre acestea, celebrul violonist David Garrett, care a doborât recordul de viteză la vioară – 13 note pe secundă – va interpreta pe scena Ateneului Român Balada pentru vioară şi orchestră de George Enescu. De asemenea, orchestra americană San Francisco Symphony, deținătoare a unui Pulitzer Prize for Music va interpreta o lucrare a compozitorului român. În premieră pe scena Festivalului se vor afla nume reputate la nivel internațional precum Orchestra Filarmonicii din Berlin sau violonista Anne-Sophie Mutter.
Pe 7 februarie 2015, la Londra, într-unul dintre centrele culturale de grad zero, Southbank Centre, chiar pe malul Tamisei, 235 de muzicieni ai Orchestrei și Corului London Philharmonic au interpretat Simfonia a III-a de George Enescu în fața unui public peste 2000 de oameni. Patru rânduri de aplauze s-au auzit în sala Royal Festival Hall la finalul concertului. Dirijorul Vladimir Jurowski a ridicat partitura lucării enesciene către public. “Muzica lui George Enescu este muzica unui geniu”, a punctat atunci dirijorul Vladimir Jurowski într-un interviu acordat pentru Radio România Muzical chiar înaintea premierei londonze.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top