Special

Zilele Culturii Luxemburgheze la Sibiu

Monocle-Bohumil-KostohryzTeatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu prezintă vineri, 15 martie, ora 19:00, spectacolul „Monoclu“ în regia lui Stéphane Ghislain Roussel. Evenimentul are loc în cadrul Zilelor Culturii Luxemburgheze organizate în acest an la Sibiu. Spectacolul va fi prezentat la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.
Spectacolul „Monoclu, un portret al S. von Harden“ este o montarea originală ce are ca inspirație portretul jurnalistei Sylvia von Harden realizat de Otto Dix (1891 – 1969), unul dintre cei mai importanți artiști plastici germani ai secolului XX. Acest portret se află acum în colecția Centrului Pompidou și marchează, prin tehnica de observare detașată și androgină a lui Dix, prezența femeii moderne, cu trăsături băiețești, un monoclu și țigaretă ce arde mocnit. Scenariul ce stă la baza acestui spectacol se inspiră din fapte reale și invită publicul să descopere printr-o serie de monoloage extravagante viața fascinantă a jurnalistei. Folosindu-se de efectul traducerii cu supratitrare din germană în limba franceză pe un ecran suspendat, spectacolul jonglează între o nouă estetică a teatrului, picturii în ulei și tableaux vivants (reprezentarea unei scene, picturi sau sculpturi cu ajutorul unor actori, obiecte sau costume). Acțiunea prezentată pe scenă evocă tensiunea ce a marcat perioada de dinaintea prăbușirii celui de-al Treilea Reich și se remarcă prin virtuozitatea jocului prin care actorul Luc Schiltz pătrunde în mintea unei figuri iconice a anilor ’20, dar și prin modul în care evocă Berlinul interbelic și spiritul operei lui Otto Dix.
Dramaturgul și regizorul Stéphane Ghislain Roussel și-a dedicat studiile la Conservatorul din Luxemburg, Conservatorul Regal din Liège, Școala de Muzică și Teatru „Guildhall“ din Londra și la Conservatorul Superior din Paris, unde a cercetat și explorat relația dintre muzică și arte vizuale în secolul XX. Acesta a lucrat pentru mai multe muzee, printre care Muzeul Luvru din Paris și Centrul Georges Pompidou. A colaborat, de asemenea, ca dramaturg al Companiei „Lucilia Caesar“ din Bruxelles și al Théâtre du Capitole din Toulouse. Cel mai recent proiect al artistului este „AVc“, un performance teatru – muzică, ce a fost prezentat la MUDAM – Musée d’Art Moderne Luxembourg.
Luc Schiltz s-a născut în Luxemburg și a absolvit cursurile Conservatorului Regal din Liège. Acesta a lucrat în Bruxelles alături de Thomas Ostermeier și Kathleen Breden pentru spectacolul „Tout va mieux“. La Luxemburg, actorul a fost distribuit în spectacole prestigioase ca Mansarde à Paris (Radu Afrim), Pale Exploding Imitation (F. Markiewicz [Raftside], Bruce Geduldig [Tuxedomoon]), Yvonne, princesse de Bourgogne (Cie du Grand Boube), L´Annonce (Ian de Toffoli / ILL) și Léonce et Lena (Frank Hoffmann).
„Monoclu, un portret al S. von Harden“ este o producție a Teatrului Național din Luxemburg în parteneriat cu Compagnie „Ghislain Roussel“. Producția a avut premiera în 2010 și a mai fost prezentată în turneu la Centrul Wallonie Bruxelles din Paris, dar și în cadrul Festivalului 30/30 din Bordeaux, la Grüner Salon an der Volksbühne am Rosa Luxemburg Platz din Berlin, Prager Theaterfestival, Centre Georges Pompidou Metz și Fundamental Monodrama Festival din Luxemburg. Spectacolul are o durată de o oră și este prezentat în limba germană, cu supratitrare în limba franceză. Accesul publicului la eveniment se face gratuit, în limita locurilor disponibile.
Zilele Culturii Luxemburgheze se organizează la Sibiu pentru a continua ideea anului 2007, când Sibiul şi Luxemburgul au împărţit titlul de Capitală Culturală Europeană. Programul de evenimente va debuta miercuri, 13 martie, ora 16:30, cu un vernisaj și o lectură publică de Steve Carier ce va avea loc la Casa Luxemburg. Evenimentul va fi urmat de un bufet și o prezentare de vinuri, iar seara, de la ora 19:00, publicul este invitat la premiera spectacolului „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte“ în regia lui Gavriil Pinte, o producție a Secției Germane a Teatrului Național din Sibiu. Programul va continua joi, 14 martie, ora 20:00, cu un program muzical „Koncert Sophisticated Crossover – Sascha Ley & Natascha Gehl“ ce va avea loc la Casa Luxemburg. Programul de evenimente se va încheia vineri, 15 martie, cu reprezentația spectacolului „Monoclu, un portret al S. von Harden“.

**

MONOCLE – a portrait of S. von Harden
scris și regizat de: Stéphane Ghislain Roussel
cu: Luc Schiltz
muzica: Viktor Ilieff
costumele: Xavier Ronze
machiajul: Sandrine Roman
muzicieni (înregistrare): Julie Läderach (violoncel), Amaëlle Broussard (saxofon), Yoshiko Tominaga (pian), Jeanne Moreau (India Song)
traducerea: Sven Christian Siegmund

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top