Film

Zilele Filmului Chinezesc în România, 11 – 22 septembrie

Actorul Jackie Chan va îmbrăca o ie, pe 11 septembrie, la evenimentul de inaugurare a Zilelor Filmului Chinezesc din România, care va avea loc la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

zilele-filmului-chinezesc-2014

jackie-chanÎn urma propunerii pe care Casa Româno-Chineză i-a făcut-o lui Jackie Chan de a deveni ambasador cultural onorific, actorul a acceptat să poarte o ie, pe care să o promoveze şi în alte ţări din lume, ca un simbol al identităţii naţionale a României.
„Poporul român se identifică, printre altele şi poate în cel mai autentic mod, prin portul său popular, cu precădere prin cea mai reprezentativă şi cea mai marcată de simboluri piesă a sa, de cel puţin 2.000 de ani încoace: ia. În acelaşi timp, China are una dintre cele mai vechi civilizaţii din lume, compusă din state şi culturi datând mai mult de şase milenii. De aceea, consider că Jackie Chan va fi cel mai bun promotor al tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, atât în China, cât şi în restul lumii, în calitate de ambasador UNICEF”, a declarat Ecaterina Vanea, directorul Casei Româno-Chineze.
Împreună cu Jackie Chan va sosi în România şi actriţa Ziyi Zhang, cunoscută publicului din România pentru rolurile din premiatul „Tigru şi Dragon”, de Ang Lee, şi din filmul „Memoriile unei gheişe”, de Rob Marshall, pentru care a fost nominalizată la premiile Globul de Aur şi BAFTA.
La rândul ei, actriţa va fi numită de Casa Româno-Chineză ambasador cultural onorific al relaţiilor dintre China şi România şi va purta şi ea o ie la evenimentul de lansare a Zilelor Filmului Chinezesc.
ziyi-zhangZiyi Zhang este protagonista filmului „The Grandmaster”, de Wong Kar Wai, una dintre cele cinci pelicule ce vor fi difuzate la Zilele Filmului Chinezesc. Una dintre cele mai apreciate actriţe din acest moment în China, Ziyi Zhang a avut prima sa apariţie într-un film american în 2001, în pelicula „Ora de vârf/ Rush Hour”, unde a jucat chiar alături de Jackie Chan. După acest moment, a devenit din ce în ce mai cunoscută, a făcut parte, în 2006, din juriul Festivalului de la Cannes şi s-a implicat de-a lungul timpului în acţiuni filantropice, fiind una dintre ambasadoarele Jocurilor Paralimpice, alături de Nadia Comăneci.
Evenimentul Zilele Filmului Chinezesc va fi organizat de Casa Româno-Chineză şi Ministerul Culturii, în colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze din România şi Administraţia de Stat pentru Presă, Publicaţii, Radio, Film şi Televiziune din China, în perioada 11 – 22 septembrie, în Bucureşti, Craiova şi Arad.
În Capitală, evenimentul Zilele Filmului Chinezesc se va desfăşura între 11 şi 18 septembrie, la cinematograful Union, deschiderea urmând să aibă loc la Grand Cinema Băneasa.
Lungmetrajul care va deschide Zilele Filmului Chinezesc este „CZ12”, regizat de Jackie Chan, acesta făcând parte şi din distribuţia peliculei. Programul festivalului include filmele „Beijing Love Story”, de Chen Sicheng, „The Grandmaster”, de Kar Wai Wong, „The Flying Swords of Dragon Gate”, de Tsui Hark, şi „Full Circle”, de Zhang Yang.
Jackie Chan, născut în 1954, este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai iubiţi actori originari din Hong Kong, reuşind să-şi construiască o carieră de succes în filmele cu arte marţiale. În 2002, a câştigat un premiu Taurus pentru întreaga carieră la World Stunt Awards (Oscarurile în domeniul cascadoriilor) şi în acelaşi an a primit o stea pe Walk of Fame. De asemenea, a câştigat un premiu MTV Movie pentru întreaga carieră, în 1995, şi alte două premii MTV Movie pentru rolurile din prima şi a doua parte a seriei „Ora de vârf/ Rush Hour”. În 1999, a fost numit actorul anului la Hollywood Film Festival.
Printre filmele în care a jucat se numără „Fracul magic”, „Ocolul Pământului în 80 de zile”, seria „Ora de vârf”, „Spionul din vecini”, „Karate Kid” şi a asigurat vocea Maimuţei în seria „Kung Fu Panda”.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top