Film

Zilele Filmului Polonez la Bucuresti, 2 – 6 noiembrie

zilele-filmului-polonez-2013Cea de-a 9-a ediție a Zilelor Filmului Polonez la București începe sâmbătă, 2 noiembrie. Până miercuri, 6 noiembrie, la Cinema Studio vor fi prezentate 7 filme produse în Polonia în ultimul an: filme de acțiune și drame care ating subiecte sociale.
Institutul Polonez din București a ales pentru ediția din acest an pelicule care nu doar au obținut premii importante la festivaluri din Polonia și din întreaga lume, ele au provocat dezbateri în urma prezentării lor în cinematografele poloneze. Un loc important în selecția făcută pentru Zilele Filmului Polonez îl ocupă filmele despre viața de zi cu zi a polonezilor, despre problemele lor reale, despre dragoste, despre viața de familie, despre relațiile interumane. Filme în care povestea unuia dintre protagoniști devine exponenta întregii societăți. Acest gen de cinematografie, cu rădăcini în celebra „Cinematografie a Neliniștii Morale” și creațiile lui Krzysztof Kieślowski și Krzysztof Zanussi, se regăsește astăzi în peliculele lui Leszek Dawid („Tu ești Dumnezeu”), Piotr Trzaskalski  („Bicicleta mea”), Maria Sadowska („Ziua femeii”) sau Filip Marczewski („Fără rușine”). Un alt tip de cinema, cel întemeiat pe tradițiile lui Jerzy Kawalerowicz și Andrzej Wajda, cel al confruntării cu memoria și trecutul, este reprezentat de către Władysław Pasikowski („Rămășițe”), Antoni Krauze („Joia neagră. Janek Wiśniewski a căzut”) și Waldemar Krzystek („80 de milioane”).
Creația cineaștilor polonezi de astăzi este apreciată nu doar pentru abordarea sinceră, uneori brutală a unor subiecte fierbinți, ci și pentru grija pentru forma artistică a filmelor. Datorită susținerii din partea Institutului Polonez de Artă Cinematografică (PISF), producătorii de filme dispun de fonduri importante pentru a crea pelicule atractive din punct de vedere estetic.  Acest lucru îi atrage pe spectatorii care vin la cinematograf pentru a vedea filme poloneze. Anul trecut, cel mai vizionat film polonez a adunat peste un milion de spectatori. Producțiile autohtone sunt vizionate în medie de 200 de mii de spectatori fiecare.
Toate filmele prezentate în cadrul Zilelor Filmului Polonez sunt subtitrate în limba română. Biletele pentru proiecții pot fi cumpărate de la casa de bilete a cinematografului Studio. Mai multe detalii despre program și filme se află pe pagina de Internet a Institutului Polonez: culturapoloneza.ro.

Zilele Filmului Polonez la București. 7 filme noi

2-6 noiembrie 2013
București, Cinema Studio (bd. Magheru nr. 29, metrou Piața Romană)
Organizator: Institutul Polonez din București, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică
Partener: Uniunea Cineaștilor din România

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top