Special

Ziua Mondiala a Teatrului este sarbatorita la Sibiu printr-un spectacol caritabil

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului printr-o reprezentație specială a spectacolului „Închisoarea de fete” în regia lui George Ivaşcu. Evenimentul va avea loc joi, 28 martie, ora 21:00, la Studioul CAVAS din cadrul Facultății de Litere şi Arte din Sibiu.
Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internațional de Teatru în cadrul Congresului Mondial de la Viena în anul 1961 şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Națiunilor din Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internațională, artişti şi public deopotrivă, celebrează Ziua Mondială a Teatrului. Înființat în 1948 la inițiativa UNESCO şi a unor personalități de seamă din domeniul teatrului, Institutul Internațional de Teatru este cea mai importantă organizație internațională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului, având relații oficiale de consultare şi asociere cu UNESCO.

SONY DSC

În fiecare an de Ziua Mondială a Teatrului o personalitate din lumea artelor spectacolului sau din alt domeniu al culturii este invitată să-şi exprime gândurile legate de acest eveniment, într-un mesaj internațional, care se difuzează în lumea întreagă, în zeci de limbi. Mesajul internațional din acest an este semnat de Dario Fo, satirist, dramaturg, regizor de teatru, actor, compozitor italiat şi laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1997. Dario Fo semnează, de asemenea, alături de Franca Rame, scenariul spectacolului „O femeie singură” ce a avut premiera anul trecut pe scena Teatrului Național din Sibiu. Mesajul internațional dedicat Zilei Mondiale a Teatrului din acest an va fi citit la Sibiu înainte de începerea spectacolului programat joi, 28 martie, ora 21:00.
Subiectul piesei adaptate la Sibiu are loc la începutul secolului XIX când Guvernul Britanic decide să trimită în exil excedentul de puşcăriaşi spre a popula noua sa colonie din Australia. O sută trei deținute sunt îmbarcate pe o corabie în portul Londrei şi sunt închise în celulele din cala navei, câte şase. „Acesta nu este doar un spectacol, ne-am dorit să fie un spectacol, însă este o luptă a omului cu prea puținul sau cu prea multul lui, asemenea celor șase fete din celulă.” a declarat prep. univ. drd. Ana Mujat, unul dintre asistenții de regie din cadrul proiectului. Spectacolul are o durată aproximativă de o oră, iar accesul publicului se face pe baza biletelor puse în vânzare la Agenția Teatrală din bvd. Nicolae Bălcescu nr. 17. Prețul unui bilet este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere.
Suma strânsă din vânzarea acestor bilete va fi redirecționată către Fondul de Solidaritate Teatrală RO40RZBR0000060007801286 deschis la Raiffeisen Bank, Agenția Piața Amzei, de UNITER pentru „Campania Artişti pentru Artişti”. Organizată în jurul datei de 27 martie – Ziua Internațională a Teatrului, Campania a devenit pentru UNITER, de 11 ediții încoace, nu doar sărbătorirea impresionantului univers teatral, dar, totodată, şi elogierea artiştilor care au reclădit an de an, timp de o viață, magia teatrală, iar acum se află într-un moment dificil.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top